Itt az ellenállhatatlan cseresznye!(Recepttel)


A nyár hírnökeként első gyümölcseink között lelkesen szoktuk üdvözölni a cseresznyét. Színük a világos pirostól a szinte feketébe hajló bordóvörösig terjed. A korai cseresznye már május közepén megjelenhet. A gazdagabb ízvilágú fajtákra még egy hónapot várni kell.

A cseresznye latin nevét (Prunus avium, azaz „madárcseresznye”) onnan kapta, hogy a madarak kedvelt csemegéje. Őshonos a Kárpát-medencében, és több száz, illetve több ezer éves adatok tanúsága szerint Nyugat-Ázsiában, Szibériában és Kínában is. Napjainkban az Ibériai-félszigettől Skandináviáig sok helyen vadon is megtalálható: elterjesztésében a madarak és a légionáriusok egyaránt részt vettek. Őseink a cseresznyét elsősorban szőlőföldekre telepítették, de a XVI. századra már exportálni is tudtuk.

depositphotos_9545976-stock-photo-cherries-orchard

Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá folsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.

Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Amellett, hogy a cseresznye jótékonyan hat az emésztésre, a bőr szépségében is komoly szerept játszik. A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően szépíti és fiatalítja a bőrt, ha rendszeresen fogyasztod, akkor az arcod kevésbé lesz zavaróan fénylő, emelett a pattanások ellen is kiváló.

cseresznye

Arcpakolást is készíthetsz a gyümölcsből: magozz ki egy maréknyi cseresznyét, alaposan törd át villával, vagy turmixold át, és adj hozzá egy evőkanál mézet. Keverd őket össze, kend fel az arcodra, és hagyd rajta 20-30 percig. Frissíti a bőrt, és csökkenti a gyulladásokat is.

 Ha diétád során nagyobb mennyiségben fogyasztasz cseresznyét, csökkentheted szervezeted savasságát, és a gyümölcs vértisztító hatásait is élvezheted. Felgyorsítja az emésztést, így a szervezeted kevesebb anyagot fog felszívni a rajta átszáguldó ételből, de csak délután 3-4-ig edd, hogy később az emésztőrendszered pihenhessen.

fogyok--ra-di--ta-fogy--s

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum 4 – 5 napig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve.

Jól ismert megfigyelés, hogy ha a cseresznyeevés után vizet iszunk, akkor puffadás, gyomorfájás alakulhat ki. Ennek oka, hogy a nem megfelelően megtisztított cseresznye héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav képes elpusztítani, de a felhígított emésztőnedvek a gombákat életben hagyják, így az élesztőgomba erjesztő munkája nyomán alakulhatnak ki ezek a tünetek.

Hoztam nektek egy receptet, mely könnyedén beépíthető diétás étrendedbe, kevés kalória tartalma miatt.

Cseresznyés ricottatorta

Egy szelet szénhidráttartalma: 15 gr, Kcal: 245 gr

Hozzávalók

18 cm tortaformához (8 adag):

  • 50 dkg ricotta,
  • 30 dkg cseresznye,
  • 4 tojás,
  • 7 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (pl. nyírfacukor),
  • 1 dl tejszín,
  • 8 dkg durumliszt,
  • 1 citrom,
  • vaj a forma kikenéséhez

cseresznyesricottatortakicsi

Elkészítés:

  •   Keverjünk az édesítőszert a ricottához, keverjük hozzá a durumlisztet, a tejszínt, a 4 egész tojást és a citrom reszelt héját. Mossuk meg a cseresznyét, magozzuk ki és felezzük, keverjünk óvatosan a ricottához. Vajazzunk ki és szórjunk meg liszttel egy 18 cm-s, kapcsos tortaformát, öntsük bele a ricottakrémet, 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig (a teteje barnuljon kicsit meg, és emelkedjen fel). Jó étvágyat! 🙂

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s