Szezonális zöldségek-gyümölcsök naptárral


Jellemzően a szezonális, helyben termett zöldségek, gyümölcsök a legolcsóbbak, és nem utolsó sorban a legegészségesebbek. Rengeteget spórolhattok, ha ezeket keresitek!

Ezért nem árt tisztában lenni vele, mikor, mi terem, illetve meddig rakható el. A táblázatban nagyon sok zöldség, és gyümölcs megtalálható, nyomtassátok ki és tegyétek valami jól látható helyre a konyhában.

ideny_zoldseg-gyumolcs_tablazat

Minden évszakban részesítsd előnyben az aktuális idénynövényeket! Ezzel több szempontból is jót teszel a környezettel és egészségeddel:

  • Az idénynövényeket nem kell távoli országokból, több ezer kilométer távolságból importálni, megspórolva így a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést.
  • Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel mesterségesen érlelni, nem kell éretlenül leszedni, “mert majd úgyis megérik a hosszú út alatt”.
  • A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, vitamin.

A táblázatunk szerint májusban ezeket a zöldségeket, és gyümölcsöket érdemes fogyasztani:

  • alma
  • bab1506607_10208228178288790_86790904149956171_n
  • brokkoli
  • burgonya
  • cékla
  • cseresznye
  • cukkini
  • eper
  • fejes saláta
  • retek
  • karfiol
  • petrezselyemepres-muffin-fehercsokival
  • sóska
  • spárga
  • spenót
  • szamóca
  • uborka
  • zöldborsó

Ha a szezonalitásnak megfelelően táplálkozol, a környezetet is kíméled. Nem kell sok ezer kilométerről szállítani az élelmiszereket és támogatod a helyi termelőket! Lássunk egy-két zöldséget, és gyümölcsöt, miért is érdemes fogyasztani őket, és milyen szuper étel készíthető belőlük! 🙂


Brokkoli

Az élénk zöld színű zöldség számos értékes tápanyagot rejt, segít a fogyókúrában, az öregedést is lassítja, sőt még a daganatos megbetegedések ellen is segítséget nyújthat. Magas ásványi anyag tartalma miatt igen egészséges: kálium, kalcium, magnézium, nátrium, vas, cink és foszfor is található benne. Emellett A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz.

brokkoli_1
A többi káposztafélével egyetemben a brokkolinak is jelentős szerepe van a rákos megbetegedések ellen. A benne található tápanyagok segítenek megelőzni, megállítani, sőt akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Nőknél legfőképpen a mell-, és a petefészekrák, valamint az áttét képződésének esélyeit is csökkenti.

A brokkoli a méregtelenítésben is segítségünkre lehet, támogatja a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek működését, így a szervezet könnyebben megszabadul a káros anyagoktól. Valamint alacsony kalóriatartalma végett – 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal – a fogyókúrázóknak is remek étel lehet. Számos jó tulajdonsága mellett még az öregedést is lassítja, így könnyebben megőrizhetjük fiatalságunkat.

Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, célszerű hosszabb ideig áztatni. Vajon párolva, köretként, főzelékként vagy leves formájában is fogyaszthatjuk, de elkészíthetjük lesütve, sajttal megszórva.


Recept Tipp:

Brokkoli fasírt

Egy karakteres cheddar sajttal kombinálva a brokkolit akár a zöldségek királynőjévé is választhatnánk, annyira kiegészíti egymást a sajt és a brokkoli íze.

Hozzávalók:

  • kb. 40 deka brokkoli, rózsáira szedve, torzsája meghámozva, nagyobb darabokra vágva
  • fél bögre teljes kiőrlésű morzsa
  • 1 nagy tojás
  • 15-20 deka cheddar sajt, reszelve
  • friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1-2 szál újhagyma, apróra vágva
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • zsiradék a sütéshez (olíva olaj)

brokkoli-lepeny

Elkészítés:

Forralj el egy fazékban sós vizet és tedd bele a rózsákra szedett brokkolit és a torzsáját. Főzd 3-4 percet, majd szűrd le és hideg vízzel öblítsd le. Aprítsd fel nagyon apró darabokra és tedd egy mélyebb keverőtálba. Add hozzá a többi hozzávalót és óvatosan, de alaposan keverd össze.A masszából formázz laposabb pogácsákhoz hasonló fasírtokat. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepesen forróra és tedd bele a fasírtokat. Egyszerre csak annyit, hogy könnyen meg tudd fordítani (a serpenyő méretétől függően max. 3-4 db-ot). Süsd 3-4 percig mindkét oldalukat, amíg szép aranybarnák lesznek. Szedd ki őket papír törlővel kibélelt tányérba és fűszeres joghurttal, tejföllel, tzatzikivel vagy valamilyen joghurtos salátával tálald. Jó étvágyat! 🙂


Eper

Az eper a tavasz egyik legelsőként termő gyümölcse, ráadásul nem kell külföldről hozatni, akár saját kiskertünkben is megterem. Jó tudni, hogy nem csak finom, de nagyon egészséges és a szépségünk otthoni ápolásában vagy akár a fogyókúrában is nagyon hasznos lehet!

Több mint háromszáz értékes hatóanyag található benne, magasabb a C-vitamin tartalma, mint a narancsnak vagy a citromnak. Azt csak érdekességként említem, hogy nem csak a gyümölcse, de a levele is gyógyhatású. A legkézenfekvőbb hatása, az, hogy egy meleg napon oltja a szomjat, mivel lédús gyümölcs. Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, magnéziumot, káliumot, mangánt és rostot tartalmaz, de a kalóriája alacsony, ezért ideális fogyókúrázóknak is.

eper

Kiváló vértisztító, baktériumölő, E-vitamin tartalmának köszönhetően serkenti a méregtelenítő folyamatokat, ezáltal megelőzhetjük, vagy eltüntethetjük egy szamócakúrával a cellulitist, fokozza a vérkeringést, nyugtatja a gyomrot.

Gyermeket tervezőknek, kismamáknak az eper magas folsavtartalma miatt ajánlott. De tartalmaz jódot is, amely nélkülözhetetlen a magzat hormonális rendszerének fejlődéséhez, valamint szerepe van a gyermek jövendő értelmi szintjének kialakításában, sőt a várandósság megtartásában is.

Recept Tipp:

Epres-csokis-zabpelyhes muffin

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 15 dkg apró szemű zabpehely
  • 10 dkg eper (eperszezon után használhatunk mindig az idénynek megfelelő gyümölcsöt is akár)
  • 5 dkg jó minőségű étcsoki apróra vágva
  • 10 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 2  tojás
  • 2,5 – 3 dl növényi tej – 2-3 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál egészséges édesítő, ki mit használ (nádcukor, méz, juharszirup, stevia…) – opcionális, vagy el is lehet hagyni, elég a méz és az eper, főleg ha az eper magában is elég édes)
  • fél csomag sütőpor

epres bananos muffin

Elkészítése:

Sütőt előmelegítjük 180-200 fokra. A száraz összetevőket összekeverjük egy tálban.A kókuszzsírt felverjük a mézzel, cukorral vagy az édesítővel, amit használunk. Majd hozzáadjuk a tojást, azt is jól elkeverjük, majd a tejet. A száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a csokidarabokat és az epret.( Az epret is felvágtam, ami nagyobb volt, hogy mindenhova jusson.) Kapszlikkal megtöltött muffin formába kanalazzuk. Tetejére egy-egy szem epret még tehetünk, gusztusosabban néz ki úgy.  20 percig sütjük, de nézegessük közben ahogy szép arany színűre pirul. Jó étvágyat hozzá!

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s