Húsvéti recept tippek


A húsvét, csak úgy, mint a karácsony, a családi összejövetelek, és ezzel együtt a nagy lakmározások ideje. A mértékletes, változatos táplálkozásra az ünnep alatt is éppúgy fontos oda figyelni, mint a hétköznapokon: a kiegyensúlyozott táplálkozás szabályai kis odafigyeléssel a hagyományos ünnepi ételek fogyasztása mellett is betarthatóak.

Mindegyik ünnepünknek megvannak a megszokott, hagyományos ételei és nincs ez másként a Húsvéttal sem. A húsvéti asztalról nem hiányozhat a húsvéti sonka.

Érdemes a minőségre figyelmet fordítanunk, mert a tömegesen gyártott műsonkák ellepik ilyenkor a boltok polcait, melyeknek íze és állaga sokszor meg sem közelíti a valódi, hagyományos eljárással füstölt sonkáét. Sok hozzáadott mesterséges anyagot tartalmazhatnak, melyek károsak az egészségre. Figyeljünk a szavatossági időre is és mindig hőkezeljük a terméket.

Hagyománya van a zsenge bárányhúsnak a húsvéti asztalon. Készülhet belőle sült, de ragunak is nagyon finom!

Kísérő ételünk a főtt tojás, a tojásból készült ételek, saláták. A zöldségfélék sem maradhatnak le az asztalról, a hónapos retek, újhagyma ebben az időszakban már elérhető.

Hoztam egy pár egészséges recept ötletet az ünnepekre, pontosabban egy levest, egy főételt, és egy diétás nassolni valót, és pár vendégváró tippet.


Bazsalikomos cukkini krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 cukkini
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 liter zöldségleves
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

WP_20160414_13_37_07_Pro

Elkészítés:

  • Szükség lesz egy kész zöldséglevesre. A cukkinit apró kockára vágjuk. A felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikára szeletelt burgonyát, és még 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a levest és 20 percig főzzük, majd turmixgéppel összetörjük, sózzuk, borsozzuk, még 2 percig főzzük. Most adjuk hozzá a cukkinit, és további 20-25 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, tálaláskor egész bazsalikomlevelekkel tesszük még illatosabbá.
  • A cukkini vitamindús, kalóriaszegény és könnyen emészthető zöldség, a bazsalikom pedig antibakteriális hatású.

Sült bárány padlizsánnal, mentaszósszal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 bárányborda tisztítva
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 nagyobb padlizsán vastag szeletekre vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 6 nagyobb paradicsom, meghámozva, vastag szeletekre vágva
  • só, bors

A mentaszószhoz:

  • 2 ek. aprított friss mentalevél
  • 7,5 dl natúr joghurt
  • frissen őrölt bors

bárány

Elkészítés:

  • A padlizsánszeleteket sózzuk be, majd hagyjuk állni 20 percig. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajt, majd magas hőmérsékleten hirtelen pirítsuk meg benne a báránybordákat. Amikor megpirultak, vegyük lejjebb a lángot és süssük még 5 percig, úgy, hogy megpuhuljanak. Vegyük ki a serpenyőből, majd csepegtessük le. A maradék olajban a fokhagymával együtt pirítsuk meg a padlizsánszeleteket. A padlizsán felszívja az olajt, ha szükséges, pótoljuk! Vegyük ki a kész padlizsánt a serpenyőből, majd az olajos serpenyőben pirítsuk meg kissé a paradicsomszeleteket is, amiket sóval és borssal ízesítettünk. Helyezzük a pirított zöldségeket egy tányérra, tegyük a tetejükre a bárányt és díszítsük citromszeletekkel, mentaággal.
  • A mentaszósz elkészítése egyszerű: csak keverjük össze az apróra vágott mentát, a joghurtot és az őrölt borsot, majd tegyük kis tálkákban a hús mellé.

Sült sprága

Hozzávalók:

  • fél kg friss spárga
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek. fehérborecet

sparga-sargabarackontettel

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt (kb. 200 C fokra), majd készítsük elő a spárgát: mossuk meg és vágjuk le a fás részeket. A spárgát tegyük sütőlapra, kenjük meg egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Süssük kb. 10 percig, amíg a spárgák szárai meg nem puhulnak kissé. (A vékonyabbak előbb is elkészülhetnek.) Tálalás előtt permetezzünk rá egy kevés ecetet.

  • Répatorta

A répatortáról az emberek többsége azt hiszi, hogy igen egészséges, pedig bővelkedik zsírban és kalóriában is. Ebben a változatában azonban 40%-kal kevesebb kalória és 50%-kal kevesebb zsír van. Zsírszegény tejjel és ananásszal tedd még könnyedebbé.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • Egy csészényi aprított ananász
  • Két csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • Fél teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 nagyobb tojás
  • Másfél csésze nyírfacukor
  • ¾ csésze zsírszegény tej vagy szójatej
  • ½ csésze növényi olaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 4-6 répa lereszelve
  • ¼ csésze édesítetlen kókusztej
  • ½ csésze aprított dió

Mázhoz:

  • 300 g zsírszegény krémsajt
  • ½ csésze átszitált természetes cukor
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál kókuszreszelék

Elkészítése:

  • melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Közben aprítsuk össze az ananászt, egy részét hagyjuk meg aprítva, másik részét turmixszoljuk le. Keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat egy edényben. A tojásokat, a nyírfacukrot, a tejet, az olajt, a vaníliát és az ananászlét keverjük jól el egy másik edényben. Kavarjuk bele az aprított ananászt, a reszelt répát, a diót és a kókusztejet is, majd ehhez dolgozzuk hozzá a száraz hozzávalókat. Süssük addig, amikor a beleszúrt villa már tiszta marad, ez olyan 40-45 perc, majd hagyjuk kihűlni. Míg hűl, készítsük el a tetejére a mázat. Mixerrel dolgozzuk össze a krémsajtot, a cukrot és a vaníliát sima, krémes állagúra. Ha a tészta teljesen kihűlt, akkor kenjük rá a mázat és szórjuk meg kókuszreszelékkel a tetejét.

Vendégváró

Ha nálad lesz a nagy családi ebéd, és korán érkezik a család, vagy egyszerűen csak nem terveztek ebédet, csak egy kis összejövetelt, akkor lepd meg őket finom, gusztusos szendvicsekkel. Sonka, tojás, paradicsom, hagyma teljes kiőrlésű kenyérrel isteni finom, de készíthetsz különböző szendvicskrémeket is.

ristorante03

Medvehagymás zöldségkrém

Hozzávalók kb. 50 dkg-hoz:

  • 2 közepes sárgarépa, 2-3 cm-es darabokra vágva
  • 1 kisebb zellergumó, nagyobb kockákra vágva
  • 1 közepes petrezselyemgyökér 2-3 cm-es darabokra vágva
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma kockákra vágva
  • 10-12 friss medvehagyma levél finomra vágva
  • 0,5 dl tetszőleges hidegen sajtolt olaj
  • 2 evőkanál zabpehely vagy kukoricaliszt
  • 5 dkg őrölt, pirított tökmag
  • só, fehér bors

A zöldségeket és a vöröshagymát annyi vízben, ami ellepi, megpároljuk. Amikor majdnem puhák, hozzáöntünk még egy kis vizet, és beleszórjuk a zabpelyhet. Sózzuk, borsozzuk, és még 8-10 percig takaréklángon, néha kevergetve pároljuk. Amikor kihűlt, beleöntjük az olajat és leturmixoljuk. Ezután keverjük hozzá a medvehagymát és a tökmagot.


Diétás tojáskrém

Hozzávalók

  • 10 darab főtt tojásfehérje
  • 1 vagy 2 darab főtt, tojássárgája
  • 1 púpozott evőkanál mustár (lehetőleg cukrozatlan és tartósítószermentes)
  • 1-2 evőkanál görög joghurt
  • 1-2 evőkanál natúr joghurt (Ha krémesebb állagot szeretne elérni, használhat görög joghurtot is, viszont ez kétszer annyi zsiradékot tartalmaz, mint natúr társa.)
  • fél fej salátahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • snidling (metélőhagyma)

Elkészítés

  • Főzzük meg a tojásokat, majd pucoljuk meg és válasszuk szét a fehérjét a sárgájától. Tegyük mély tálba a tojások felét az összes hozzávalóval együtt, és turmixoljuk össze bot mixerrel. Miután szép egységes lett a krém, a maradék tojást is adjuk hozzá, de ezeket már villával törjük össze. Így a hagyma és a fokhagyma jól beleolvad az ételbe. Persze, ha jobban szeretjük, ha a hagyma ropog a fogunk alatt, vágjuk apró kockákra és úgy adjuk a masszához. Díszítsük snidlinggel, tálaljuk kaliforniai paprikával és sárgarépával.

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s