Gyorsan elkészíthető zöldség fasírtok


Mivel megkezdődőtt a 40 napos böjt időszak, ezért  különböző zöldség fasírt recepteket hoztam nektek. Fasírtot sütni jó – könnyű elkészíteni, viszonylag gyorsan megvan, így tökéletes vacsora lehet belőle akár egy hosszú munkanap végén is. Állítom, hogy nincs olyan zöldség amiből ne lehetne finomat kreálni és még hús sem kell hozzá.

Cukkinifasírt ricottával

Hozzávalók 20-25 db-hoz:

• 1 db tojás
• 1 csokor petrezselyemzöld
• só, őrölt bors
• 2 ek. frissen reszelt parmezán
• frissen reszelt szerecsendió
• a sütéshez napraforgóolaj
• 5-6 ek. zsemlemorzsa
• 150 g ricotta
• 150 g zsenge cukkini

dsc_0648ok
Elkészítési idő :40 perc

Nehézségi szint :könnyű

Elkészítés:

  • A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük (ha a végeredmény túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát), a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, forró napraforgó olajban kisütjük, és azonnal tálaljuk.

Répa fasírt fetával

Hozzávalók:

– 20 dkg sárgarépa
– 10 dkg feta sajt
– 5 dkg trappista sajt
– 2 db tojás
– 3 ek zsemlemorzsa
– 0.5 kk őrölt szerecsendió
– 1 gerezd fokhagyma
– 1-2 ek petrezselyem
– bors
– olaj a sütéshez
jamieborsrepa_7142_400x600
Elkészítése:

– Reszeld le a répát és a sajtokat, add hozzá a fűszereket, a tojásokat. Zúzd össze a fokhagymát és add azt is hozzá, majd a zsemlemorzsát. A feta sajt sóssága miatt külön nem kell sóznod! Dolgozd alaposan össze, majd tedd hűtőbe kb 10-20 percre. Serpenyőben kb 1 ujjnyi olajban süsd ki a fasírtokat (én egy evőkanál segítségével formáztam érmeket), hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Ha tortilla tekercsbe szeretnéd felhasználni, akkor vagy készíts saját lapokat, vagy a boltban vettet melegítsd fel, majd kend meg fokhagymás tejföllel, tegyél bele zöldségeket (én paradicsomot, uborkát és salátakeveréket használtam), a fasírtot, ha szereted akkor csípős szószt is rakhatsz rá.

Vöröslencse fasírt

Hozzávalók:

  • fél vöröshagyma
  • 1 tk. pirospaprika
  • 70-80 g zsemlemorzsa
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 2 tk. őrölt koriander
  • 40 g zabpehely
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 1 tk. tengeri só és 1 csipet bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g vöröslencse

10577596_10153131262538383_631514054_o

Elkészítés:

  • Megfőzzük a vöröslencsét 500 ml vízben, majd leszűrjük és eltesszük későbbre. Berakjuk konyhai robotgépbe a zabpelyhet és aprítsuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát, olívaolajat, paradicsompürét, petrezselymet, fűszereket, lencsét és daráljuk össze. Ezután mehet bele a zsemlemorzsa is, és lehet még sózni, ha szükséges, majd 30 percre a hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Közepes méretű (pingpong labda) golyókat formázunk, lelapítjuk és tepsire rakjuk. Betesszük a sütőbe 15-20 percre – én néha ránéztem, és egyszer fordítottam rajtuk, hogy szép, barna színük legyen mindkét oldalon.

Kelbimbó fasírt almával

Hozzávalók 6-8 db-hoz:

  • 1 db alma
  • 25-30 dkg kelbimbó
  • 2 db tojás
  • 2 púpos evőkanál rozsliszt
  • só, bors
  • kókuszzsír a sütéshez

Tálaláshoz: kefir + friss saláta vagy rizs

p1150694

Elkészítés:

  • Az almát mosd meg, héjastól reszeld le a kelbimbót szintén. (Utóbbit aprítógépben egyszerűbb). A tojást verd fel, keverd hozzá a lisztet, majd forgasd bele az almát és a kelbimbót, só, bors. Egy serpenyőben hevíts kókuszzsírt, majd egy evőkanállal adagolj bele a masszából és a tetejét kicsit pattintsd le. Kb. 8 cm átmérőjű fasírtokat süss ki, mindkét oldaluk kb. 4 percig pirul, ezután szedd papírtörlőre  és zöldsalátával tálald, amire pár csepp olívaolaj, só, bors és citromlé kerül.

 

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s