Szilveszteri vendégváró


A szilveszteri partin elmaradhatatlanok a különböző falatkák, amelyek legtöbbje sajnos egészségtelen és kalóriadús. A magas cukortartalmú alkoholos italok mellett nehéz, ételekkel terheljük tovább az emésztésünket – az új évet pedig ennek köszönhetően pár plusz kilóval kezdjük.

Az alábbi ételek egészséges, mégis finom vendégváró ételek, amelyek után garantáltan mindenki dicsérni fogja a házigazdát. Próbáld ki te is az alábbi egyszerű és gyorsan elkészíthető recepteket!


Caprese saláta, falatok

Nagyon szeretem a mediterrán ízvilágot, és a salátákat is, így a caprese saláta is nagyon kedvemre való. A caprese az olaszok ” nagy találmánya”, a Capri sziget lakói előételként fogyasztják, nem köretként

Hozzávalók:

  • paradicsom
  • mozzarella
  • bazsalikom
  • só, bors, olíva olaj

caprese-eloetel

Elkészítés:

  • Pár szép paradicsom, mozzarella, friss bazsalikom és kész is vannak a caprese falatok . Mosd meg alaposan a paradicsomokat, vágd félbe, szeleteld fel a friss mozzarella golyókat, tedd a fél paradicsom tetejére, őrölj rá pici sót és borsot, helyezz rá egy bazsalikom levelet és tedd rá a paradicsom fedőt, majd olíva olaj sprayvel fújd le. Elkészítheted koktél paradicsomokkal is ugyanúgy a diétás előételt, használj fogpiszkálót, hogy könnyebb legyen elfogyasztani. A caprese falatokat meg is grillezhetjük, és meglocsolhatjuk egy kis balzsamecettel.


Olivás-fetás kenyérfalatka

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű toast kenyér
  • fetasajt
  • olíva olaj
  • citrom leve
  • lime
  • bors, só
  • olíva bogyó

Elkészítés:

  • Teljes kiőrlésű kenyeret vágj apró katonákra, majd tedd be a sütőbe pár percre. A fetasajtot tördeld darabokra, majd locsold meg olíva olajjal, és citromlével. Ízlés szerint megbolondíthatjuk lime-al és borssal. Végül egy szem olívabogyót rakj a falatka tetejére, amit összetűzhetsz egy fogpiszkálóval. Az így kapott falatkákat könnyű elkészíteni, nagyon finomak és valódi egészségbombák is. A teljes kiőrlésű kenyér felszívja az alkoholt, rost- és vitamintartalma miatt kiváló minőségű tápanyag. A fetasajt magas kalcium- és B12- vitamin tartalmú, ugyanakkor viszonylag alacsony a kalóriatartalma (260 kcal/100g). Az olívabogyó pedig gazdag létfontosságú telítetlen zsírsavakban, és még a martinihoz is passzol.

Cukkini fasirt

Hozzávalók / 4 adag

  • 50 dkg cukkini
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál kukorica liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fehér bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • sütéshez olíva olaj

kolokythokeftedes-zucchini-and-feta-balls-1-500

Elkészítés:

  • A cukkinit nagylyukú reszelőn levágod, majd megsózod, és állni hagyod.  A petrezselyemzöldet finomra metéled. A fokhagymát vágd apróra, vagy fokhagymatörőn is átnyomhatod. A cukkinit a levéből jól kinyomkodva tedd egy keverőtálba, és ad hozzá  a tojást, a kukoricalisztet, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Kevés őrölt fehér borssal ízesítheted, keverd az egészet egynemű masszává. Tetszés szerint kis gombócokat, vagy evőkanál segítségével lapos fasírtokat formázz belőle, és kevés olíva olajon néhány perc alatt mindkét felét arany barnára sütjük. Készíts hozzá sovány tejfölből készült fokhagymás, kapros mártogatóst, de fogyaszthatod friss salátával is.

Szerencse-lencse köret

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 1-2 evőkanál Extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint kakukkfű, rozmaring, babérlevél, szegfűszeg
  • Frissen őrölt bors

Elkészítés

  • Az előzetesen megmosott, és pár órára beáztatott lencsét a két fokhagyma gerezddel bő, hideg, sózott vízben tedd fel főni. A kiválasztott fűszereket helyezd egy teatojásba, és tedd a lencse mellé. Ha a lencse pergősre főtt −és nem szétfőtt−, tésztaszűrővel szűrd le,helyezd a tálalóedénybe, locsold meg olívaolajjal, esetleg borssal. Langyosan, vagy akár hűtve is kínálhatjuk.

Illatos sertés szűzpecsenye

Hozzávalók:

  • 500 g szeletelt szűzpecsenye
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Petrezselyem
  • Frissen őrölt bors

szuzpecsenye_1

Elkészítés

  • Pucold meg a fokhagyma gerezdeket, és nagyon apróra vagdald fel, passzírozhatod is esetleg. A petrezselymet mosd meg , és szintén nagyon apróra vágd fel, tedd bele  az olajba, majd ad hozzá a fokhagymát. A szűzpecsenye szeleteket forgasd meg a sűrű öntetben, és előre felhevített serpenyőben, mindkét oldalán megforgatva süsd.
Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s