Testalakító Stúdió diétás karácsonyi menüsora 2016


Talán első hallásra lehetetlennek tűnik, de egy kis odafigyeléssel karácsonykor is megvalósítható az egészséges táplálkozás. Nem kell, hogy az ünnepeket a hasfájás, gyomorrontás, hányinger elrontsa, minden ugyanis a mértékletességen múlik.

A hagyományos karácsonyi ételek – a hal kivételével – nem kedveznek szervezetünknek. Mivel általában magas a zsír- és cukortartalmuk, nehezen emészthetők, így igazi kalóriabombának tekinthetjük őket. Ha fogyasztásuk során nem ismerünk mértéket, az ünnepi lakomák és iszogatások után különböző tünetek ronthatják el közérzetünket. A kellemetlenségeket elkerülhetjük néhány egyszerű szabály betartásával.

Részesítsük előnyben a halételeket, és salátákat is tálaljunk az ünnepi menü részeként!

  • A halételek könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket tartalmaznak és meglehetősen gazdagok kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben, és jódban, valamint B-vitaminban. A halban lévő esszenciális zsírsavak, az Omega 3 és az Omega 6, rendkívül fontosak az emberi szervezet számára.

A karácsonyi és szilveszteri ételek elkészítésénél is alkalmazzunk zsírszegény módszereket!

  • A kis mennyiségben bevitt koleszterin fontos szerepet játszik a sejtfal felépítésében, a hormonképzésben, ezért kerüljük a túlzottan zsíros ételek fogyasztását, az ételek elkészítésénél pedig alkalmazzunk zsírszegény módszereket, mint például a grillezés, gőzölés, vagy a párolás.

 

karacsonyi-dieta

Mértékletesen fogyasszunk alkoholt, és az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről!

  • Karácsony és szilveszter alkalmával az alkohol éppen úgy a terített asztal része, mint az üdítőitalok, vagy a finom ételek. Sokszor azonban megfeledkezünk a szervezetünkbe bevitt alkohol mennyiségéről, pedig a túlzott alkoholfogyasztás az egyik legsúlyosabb egészségromboló tényező. Érdemes tehát odafigyelnünk: az ünnep idején is mértékkel fogyasszunk az italokból, és lehetőleg minőségi száraz borokat. Mivel a legtöbb üdítő és alkohol rengeteg cukrot, de annál kevesebb természetes anyagot tartalmaz, így a szervezetünknek azzal teszünk jót, ha minél több ásványvizet iszunk, lehetőleg naponta legalább 2-3 litert.

 Karácsonyi menüsor


Fahéjas almaleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 dkg alma
  • 6 dl sovány tej
  • 60 g diétás pudingpor
  • citrom
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • stevia

753x440

Elkészítés:

Tegyél egy liter hideg vizet egy edénybe, majd szórd bele a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat egy kis citromlevet, és édesítsd steviával. Ezután jöhet a meghámozott, szeletekre vágott alma is. Ha megvagy, kezd forralni közepes vagy magasabb hőfokon, és ha már forr, vedd alacsonyabbra, közben pedig keverd össze a pudingport a tejjel. Ha már csomómentes, sűrítsd be a levest vele, főzd még néhány percig, és tálald fahéj rúddal vagy almaszeletekkel a tetején.


Dióbundában sült ponty

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 vékony szelet pontyfilé
  • 2 nagy tojás
  • 6 dkg liszt
  • 20 dkg darált dióbél
  • 20 dkg vaj
  • egy kis só

diobundaban_sult_hal_akitchenincabbagetown-wordpress-com_980x480

Elkészítés:

Tisztítsd meg alaposan a halat. Ezután sózd be, és forgasd bele először a lisztbe, aztán a tojásba, majd pedig a dióba. A panírt mindig nyomkodd bele egy kicsit a halszeletekbe, hogy sütés közben is rajta maradjon. Ha mindegyiket megforgattad már a hozzávalókban, akkor olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, és amikor már forró, tedd bele a halakat. Arra azonban figyelj, hogy ne magas lángon süsd, mert a dió könnyen megég. Hogy még szebbek legyenek, tegyél rájuk fedőt, és forgasd meg őket néhányszor. Amikor megsültek (kb. 15-20 perc), vedd ki őket, és már kész is vagy! Tálald párolt zöldségekkel: spárgával, répával, gombával, brokkolival, vagy készíts hozzá egy könnyű salátát!


Diétás zserbó

Hozzávalók:

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg light vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg gyümölcscukor vagy stevia
  • 1 tojás
  • 1 dl zsírszegény tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tábla legalább 70%-os étcsoki
  • csipetnyi sütőpor
  • cukormentes baracklekvár
  • 1 evőkanál olaj

zserbo-5-720x380

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet és a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. A tejben futtasd fel az élesztőt, és add hozzá a lisztet, a tojást, édesítőt és egy evőkanál olajat. A tésztából készíts három golyót, az elsőt nyújtsd akkorára, mint a tepsi, tedd bele, és kend meg a baracklekvárral, majd szórd meg a gyümölcscukorral összekevert dióval. Ezután tedd rá a második, kinyújtott tésztalapot, és ezt is kend meg lekvárral, majd szórd meg dióval. A harmadikkal fedd be az egészet, majd egy órát pihentesd. Ezután előmelegített sütőben süsd készre körülbelül fél óra alatt. Közben olvaszd meg a csokit, és vond be vele a kész sütemény tetejét, majd pedig hagyd megkeményedni és kihűlni.


Mellőzzük a nassolást: a nagymama süteményeit és a szaloncukrot a főétkezések záró fogásaként kínáljuk!

  • A napközbeni nassolás rengeteg plusz kalóriát, és így igen nagy terhelést jelent szervezetünknek. Napi egy tábla csokoládé elfogyasztásával évente több kilót is hízhatunk. Ezért az ünnepek alatt inkább a főétkezéseket követően, desszertként kínáljuk a különböző édességeket. Ha a nassolásról mégsem tudunk lemondani, akkor együnk gyümölcsöt, zöldséget!

17582927-e9d8b0bfb5de67a8b86462ad48f6da0e-xl5ac7

Szerény vacsora legyen az utolsó étkezés!

  • Ilyenkor is igaz a mondás: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus”. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy lefekvés előtt 2 – 3 órával lehetőleg ne együnk nagy mennyiségben nehéz ételeket, mert szervezetünk számára sokkal egészségesebb a korai vacsora.

Ünnepi nyitvatartásunk

2016.december 23.

9:00 – 15:00

2016 december 24.től – 2017. január 2. ig

 ZÁRVA

Békés, boldog ünnepeket kívánunk Mindenkinek! ❤

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s