Mi az az ételintolerancia?


Sokszor ételintolerancia áll évek óta megmagyarázhatatlannak vélt emésztési problémák hátterében. Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, előbbiért az emésztőrendszer, utóbbiért az immunrendszer a felelős.

Az étel intolerancia tünetei az adott étel elfogyasztása után csak néhány nap, esetleg néhány hét késéssel jelennek meg, – mint pl. általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás,hányinger, szisztémás gyulladások, gyomor- és bélrendszeri panaszok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

A betegség meghatározása

Ha a bélfal bizonyos szakaszai károsodnak, egyes ételek nem bomlanak le teljes mértékben. Ennek következményeként a károsodott bélfalon keresztül “nem oda való” fehérjék kerülnek a keringésbe. Ezeket a szervezet “ellenséges behatolóknak” tekinti és az immunrendszer segítségével védekezik ellenük.

A szervezet a behatoló idegen fehérjére szabott, specifikus IgG típusú ellenanyagot termel, amely megjelenik a vérben, hozzákapcsolódik a behatolóhoz és ezzel semlegesíti, ártalmatlanná teszi azt. A behatoló fehérjék (antigének) és a támadó IgG kapcsolódásából létrejött immunkomplexek – bonyolult folyamatok eredményeképpen – előidézhetik az ételintoleranciát és a kapcsolódó tüneteket.

etelallergia_vagy_etelintolerancia

Ez a folyamat más, mint a táplálék allergia, amely a lakosság néhány (2-5%) százalékát érinti, és az étel elfogyasztását követően rövid időn belül okoz heves tüneteket. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél semmilyen reakciót nem keltenek. A klasszikus allergia elsődleges oka az immunreakció, amelyben hízósejtek és IgE antitestek vesznek részt. Kevésbé ismert, hogy az ételintolerancia sokkal gyakoribb, mint az ételallergia: a népesség kb. 15-30%-a szenved az ételintolerancia okozta tünetekben.

etelintolerancia
Az ételintolerancia gyulladásos folyamata lassú, elhúzódó és lappangó tüneteket eredményez. Egy hazai felmérés adatai alapján az ételintolerancia által érintett betegek csaknem fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor-és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, székrekedés) és mintegy harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, ekcéma) szenved.

A fentiek mellett figyelemre méltó gyakorisággal fordulnak elő olyan, az életminőséget rontó problémák (fejfájás, álmatlanság, depresszió), melyek hátterében a leggondosabb kivizsgálás sem talál ismert, gyógyszerrel kezelhető betegséget.

Ezzel ellentétben az ételallergia hirtelen kialakuló leggyakoribb tünetei a csalánkiütés, a testszerte jelentkező vizenyő. Életet veszélyeztető gége vizenyő is kísérheti.

A már széles körben ismert lisztérzékenység is ételintolerancia, azonban a köztudatban ma még nincs benne, hogy nemcsak a gabonaszármazékok vagy a tejtermékek, hanem sok más  élelmiszer is okozhat kimutatható szervi elváltozások nélküli emésztési panaszokat.

Az ételintolerancia vizsgálat egy csepp vérből néhány nap alatt 226 féle ételre eredményt tud adni. A páciens ezután tudatos étkezéssel megkezdheti azon ételek kerülését, melyekre a tesztje szerint szervezete nem jól reagál. Akár teljesen egészségesnek tűnő ételek is „fekete-listára” kerülhetnek, mert éppen ezek váltják ki a tüneteket.

etelintolerancia2

Sokan hosszú évek vagy akár évtizedek óta élnek együtt emésztési problémáikkal, gyomorbajaikkal, bélpanaszaikkal, amelyeket sok-sok orvosi vizsgálat után is megmagyarázhatatlannak vélnek, s beletörődnek abba, hogy együtt kell élni a tünetekkel. Pedig a tüneti kezelést szolgáló gyógyszerek helyett lehetséges, hogy csak néhány ételt ki kellene hagyniuk az étrendjükből, s megszűnnének az ételintolerancia okozta gyötrő tüneteik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s