Hamarosan itt van az év egyik legszebb ünnepe: az Anyák napja. De mit adjunk édesanyánknak ajándékba, ha ezúttal nem virágot szeretnénk?


Anyák napjára már óvodás korban gondosan készülünk. Képeslapot hajtogatunk, kézlenyomatot csinálunk és verset mondunk anyukánk kedvéért – talán még azt sem tudjuk pontosan, miért. De ahogy egyre idősebbé válunk, úgy tanuljuk meg fokról-fokra igazán értékelni édesanyánk szeretetét, és szép lassan belső igénnyé válik hálánk kimutatása. De mit ajándékozzunk, ha már kinőttünk a kézzel készített könyvjelzők korából?

Én személy szerint csodálatos ünnepnek tartom az anyák napját. Hisz van számukra egy nap amikor kizökkenve a hétköznapi körforgásból, a magunk mordján egész nap kényeztethetjük azt a személyt ki életet adott nekünk! 🙂 Igaz a negyedét se tudjuk visszaadni, annak amit neki köszönhetünk!

anyak-napja-1

Ha visszaemlékszünk, és elgondolkodunk mi is az a sok minden, könnybe lábadt szemmel merengünk előre.. Számos ajándék ötlet van amivel meglephetjük őket, de a legjobb ajándék – szerénytelenül állíthatom – mi magunk vagyunk. A szülő-gyerek kötelék a felnőtté válás során természetesen jelentősen átalakul, megszűnik a korábbi függő-tanító viszony, hogy helyére egy egyenrangú, jó esetben baráti alapú kapcsolat léphessen. Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy egy anyuka mindig is anyuka marad.

Te Kitaláltad már mivel kedveskedsz anyák napjára? Nekem van egy tippem, ha szeretnéd felturbózni az anyák napi ajándékod!Kényeztesd nálunk  anyukádat! 🙂 Hisz melyik nő nem örülne egy szuperhatékony kozmetikai kezelésnek, melyet nyugtató, kellemes érzet kísér végig az egész kezelési idő alatt?

Rádiófrekvenciás arckezelésünkről bővebb infó:  http://testalakito.hu/kozmetikai-kezelesek

 

Az anyák napja megünneplésének története

307615_934156857_big

 

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

9

Napjainkban már egész szokáskör alakult a tulajdonképpeni anyák napja köré. A világon már rengeteg országban ünneplik. A legtöbb országban május első vasárnapján, de vannak ettől nagyon eltérő dátumok is. Szinte minden országban, államban megvannak a különböző szokások azzal kapcsolatosan is, hogy milyen virágot visznek a gyerekek az édesanyának, vagy hogy milyen ajándékkal lepik meg. Sok helyen csupán egy csokor virág az ajándék, de vannak olyan szokások is, ahol nagyobb értékű ajándékot adnak a gyerekek.

anyanap2

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s